topbella

21 January 2013

WALKATHON VERSI AKU...


Habis je Gems Program Part 1 pastu cuti for three weeks before continue with Part 2. Seminggu di rumah, lagi 2 minggu di KL. Minggu pertama cuti di rumah je tgk tv, baca novel and prepare for jamuan utk Bacaan Yaasin. 

Minggu kedua dah gerak ke KL ngn sepupu, Ina mengikut Cik Za and Cik Zue yg kebetulan balik ke kampung masa weekends. So, aktiviti di KL cam bese r jalan2 mengukur mall + windows shopping + jumpa kwn2 yg area KL. Pengangkutan of courselah lrt since kat depan umah Cik Za je pun. Dari star lrt ke monorail, patah ke putra lrt, ke komuter and the last one erl...pastu berjalanlah kitaorg ke sana sini.

Inilah walkathon versi aku....kalau yg mudah semput di larang meniru ok!!! hahaha

Day 1 
- Pergi Sunway Putra Mall
- Scan Offer letter from Gems
- Masuk Parkson

Day 2
- Mengukur area Bukit Bintang
- Mula2 sekali pergi TS cari beg sekolah Ina
- Pergi Low Yatt beli charger hp
- Tea break kt J.co Pavilion
- Last for the day masuk HM

Day 3
- Ke Rawang
- Jumpa my coursemate, Gee
- Motif utama nk tgk dia punya baby

Day 4
- Ke Masjid Jamek
- Pusing2 tgk kain tp xbeli pun
- Beli kerongsang ngn scarf
- Ke Sogo, cari kasut sekolah Ina
- Tea break, asam laksa @ food court level 6

Day 5
- Bersantai di KLCC
- Waktu sampai tu, ada show for Christmas
- Teman Ina g Mcd
- Aku beli Rotiboy


Day 6
- Window shopping at Midvalley
- Masuk SACHS  nak cari selipar utk Cik Su


Day 7
- Met my roomates @ Gems, Edaya
- Wall Climbing at Putrajaya Challenge Park
- Lunch Nasi Arab at her house
- Petang round Alamanda
- Tea break, lepak kat cool blog


Day 8
- Pergi Pusat Islam ngn Cik Za and Cik Ani
- Ada karnival Demi Palestin
- Dinner kt Secret Recipe


Day 9
- Rest and relax after a week

Day 10
- Medan MARA
- Ani Sup Utara + Sate Kajang Haji Samuri

Day 11
- Melepak di rumah

Day 12
- Beli tiket balik
- Sogo again for the last before heading to Ganu
- Teman Cik Za beli groceries
- Ice-cream Mcd kat tangga lrt Bandaraya

Day 13
- Amik bas kat Hentian Putra 
- Sampai umah petang, esoknya nak kena gerak ke rumah sewa (29/12)

Fuhhhh...korang pernah buat ke mcm yg aku buat ni??? Hahaha... aku berdua ngn sepupu je ni. Mostly dgn my other two siblings tp diaorg tgh study week so xboleh kacau nnt hilang fokus...huhu. Kalau kat KL mmg xreti nak duduk diam ada2 je plan nya. Now, tgh intern kt UMT since 30/12 so payahlah sikit nak buat aktiviti2 ni. Thanks to Cik Za and Cik Zue for food and accomodation...rumah Cik Za ni kira rumah kedua aku lah siap ada almari pakaian khas utk dipakai kalau kt KL...huhu. Sekian cerita cuti aku....

psssttt:- full post and pics coming soon!!!

CORAT-CORET @ SCR07A


Yesssssssss...finally aku berjaya jgk menghabiskan entry2 utk Gems Program. 2bulan 55hari di Suria Cherating Beach Resort kenangan tercipta. Suka duka kami tempuhi bersama. SCR07A meninggalkan coretannya yg tersendiri. 

Yang Best

- Dapat berkenalan dgn kawan2 dari pelbagai negeri dan kursus. So, mcm2 citelah yg
  kitaorg share. Dulu time universiti satu batch kos yg sama, skop cite pun xdelah sgt yg
  berbeza...hihi.
- Dapat stay kat hotel dgn bilik yg berhawa dingin, dijamu dgn makanan yg best2 5kali 
  sehari for free.
- Dpt plk elaun RM500 per month.
- Belajar benda2 baru yg xpernah aku tau sebelum ni.
- Ditugaskan sbg HR Manager for my company.
- Dpt hang out together, eating, bowling, shopping.
- Company yg paling happening and less from stress.
- Menang waktu Sports Day and Megatrend.
- Rasa puas bila dpt wakil company utk 'Speak Up Your Mind'.
- The priceless moment in Gems SCR07A, menang 1 minute blitz presentation.
- Lepak ramai2 sambil cerita2 kat tepi pool, new roof, dalam kelas.

Yang Tak Best

- Byk missed class pergi interview.
- Terlepas 1 Group Live Project (GLP) , Megatrend.
- Air xde di saat hari2 terakhir di Cherating.
- Kena marah ngn Tim, Zuki, Suhaimi sbb xbg fully commitment.
- Satu2 nya participants dari Usim.
- Semua benda nak kira stock exchange termasuk aktiviti spiritual uplift, aerobik.
- xsempat nak berkenalan dgn semua participants.

Yang Buruk

- Paling buruk of courselah berkait dgn Spiritual Uplift. Tak pernah join aktiviti yg 
  dianjurkan oleh committee Spiritual Uplift.
- Liat nak pergi time Post Mortem except waktu English Fair dan Corporate Dinner. Tu pn 
  setelah dipaksa2 oleh Management's team. 
- Selalu dtg lambat kalau ada apa2 discussion among company's members. Tp pergi kelas 
  xpernah lambat or ponteng...huhu.
- xpergi aktiviti suruh kawan tolong sign attendance.
- xpernah buat words wall walau satu perkataan pun.

Yang Lucu

- Sebutan nama Ali dah jadi versi Ali Baba Bujang Lapuk. Ini Zuki ngn Zul punya kerja.
- Nama Izzatti dah tukar jd cikgu. Ini Zuki jgk yg menjadi pencetus.
- Ottoman, Pet- Ronas, shosej versi sebutan dari Izzati.
- Chipsmore. Kat company aku ramai chipsmore selalu hilang time kelas. 
- Time fire drill, aku cam malas je nak turun sekali terperangkap kat team yg dianggap
  rentung sbb dah lambat waktu tu. Tolak stock exchnage jgk...huhu.
- Cerita jam kat bilik Zul... dia dah cptkan jam 10 minit so confidentlah nak tidur lama2
  ckit...sekali setiap kali housekeeping dtg dia akn betulkan jam tersebut. Dah nak last
  baru tau cerita knp dia selalu lambat g kelas...haha.
- Asal buat Self Learning Assignment (SLA) je mesti tunggu malam pastu stay up sampai
  siap. Paling mantap kat new roof sampai jam 3pagi ngn Qila dan Zuki. 
- Kelas kitaorg kat depan New Roof, so mmg pantang ada makanan lebih terus seludup bwk 
  masuk kelas ltk atas meja. Kalau ngntuk boleh makan...gitulah kaedahnya...

Yang Sedih

- Waktu Camp Fire sesi heart to heart... masing2 ambil kesempatan utk luahkan segala rasa
  tdk puas hati and meminta maaf utk segala salah silap.
- Selepas closing ceremony, masing2 sibuk bersalam2 sambil mengucapkan bye. Dari awal 
  aku tak menangis pun tp end up termenangis jgk waktu salam ngn Jiha...Jiha lah ni buat 
  ayat sedih2 kan dah menangis.

Rasanya dah xde kot yg tertinggal. Untuk 55hari SCR07A, segalanya terakam kemas di It's My Life. Bila terasa rindu life as a gemmies, boleh baca balik segala cerita2 tu nanti and kenangan jgk utk masa akn dtg. 

Thanks everyone, Site Management Team and all Gems SCR07A Participants utk kenangan terindah ini. Now...We Stand In A Circle Of Memory. 

19 January 2013

SCR07A: CLOSING CEREMONY


7/12/2012 hari terakhir kami di Gems Program. 2bulan mengharungi suka duka bersama akhirnya it comes to the end. Semua wajah nmpk suram je setelah bersama2 mencoret kenangan di Suria Cherating Beach Resort. Kalau boleh nak sambung lagi sebulan xnak stop and berpisah ngn kwn2. 
Paginya, kami semua ada briefing utk Part 2 dari Gems Placement's Team. Masa ni xtau lg dpt placement kat mana2 juz duduk and dgr briefing tu. Sekiranya ada persoalan bolehlah diajukan. Settle briefing barulah bermula secara rasminya our Closing Ceremong for Gems SCR07A. 
Untuk Closing Ceremony ni, no more participants yg in charge..huhu...at last all managemet team worked together for our Closing Ceremony. MC for the Day, Cik Wani dibantu oleh En.Din selaku MC untuk graduation's session, En.Luqman bertindak sbg pembaca doa dan jgk in charge for technical part dan Cik Ain in charge utk part cenderamata dan sijil. To all Management's Team thanks a lot for being very helpful, care for us, and guide us through this program. All of u did a very great job...thumbs up!!!
During closing ceremony, kedudukan kami telah disusun mengikut abjad nama. Ini bagi memudahkan urusan pembahagian sijil tamat program nanti. Kami mendengar ucapan2 dari para VIP terlebih dahulu sebelum upacara penyampaian sijil. 
Setelah selesai semua ucapan, kami diminta beratur mengikut company masing2. Dimulakan dgn Company 1 hinggalah Company 7. 
Kami berjalan dari tepi dan bergerak ke pentas sambil disaksikan oleh barisan VIP. Majlis itu tampak lancar dan tersusun dan tdk ada isu terambil sijil org lain. 
Maka bermulalah sesi senyum...senyum...tgk depan, pandang kamera...and it's our Gems's Convocation Day. 
Kami bergerak dalam 3 step...bermula dari barisan, kemudian bergerak ke tangga pentas bila org depan dah mula naik and bergerak ke pentas bila nama kita pula yg dipanggil. 
Alah senang cite...sama je mcm convo time universiti dulu...hehe.. kami dapat Gems's Certificate serta Offer Letter utk placement Part 2. Nervous jgk nak tau placement dpt kat mana time tu...
Proud face after we manage to finish this 2 months Executive Development Program. After this, we need to survive on our own for Part 2. 
Majlis diteruskan pula dgn penyampaian hadiah kepada para CEO yg telah berjaya mengepalai company masing2 utk tempoh 2bulan. Thanks Mila for being our leader. 
Di samping CEO, semua Project Manager juga diberi penghargaan setelah bertungkus lumus bagi menjayakan Group Live Project (GLP). Thanks everyone for the experiences. Sahar did a great job by win an award for The Best Project Manager. 
Last but not least, an award for the best male and female participant. The best male participant goes to Mr. Saharuddin again for his second award. Good job Sahar!! and the best female student goes to Ms. Nadwa. Congrats to both of you!!!
Anddddddddddddddd, for the last we sing Gems Song together. No more Gems Song for SCR07A after this...so sad!!!!. We are officially known as Gemmies.....

FIRST TASK...


Hari kedua di UMT, supervisor mula mengagihkan tugas yg bakal aku laksanakan di situ. Pagi Isnin, aku dipanggil masuk ke biliknya dan mendengar sedikit briefing regarding my task. Kerja-kerja yg bakal aku lakukan lebih kepada administration. No more counseling session or motivation talk to student. How I miss to meet with client from different background came and share various kind of stories...sob sob...

Kat ofis aku ada beberapa unit yg dikenali sebagai Unit Akademik, Unit Kewangan, Unit Pengurusan Harta dan juga Unit Sumber Manusia. Untuk first task ni aku dikehendaki menjalankan kerja2 unit Sumber Manusia. Something new to me...I never have any working experience before except my industrial training during final year in my university. Besides that, aku juga xpernah nak tau skop kerja2 pentadbiran ni so need to learn from the beginning. 
As long as dia guide aku camne nak buat satu2 task tu aku ok je...janji ajar kalau nak harapkan aku buat ikut cara aku mmg tak lah jwpn dia...huhu. Aku mmg start from zero kat sini. Untungnya supervisor aku mmg ajar aku dgn detail utk buat first task ni so end up aku bolehlah survive menyiapkannya. 
Untuk first task aku kat sini adalah menyiapkan Fail Meja staf FPS ni. Aku diberi masa selama sebulan dari 31/12 - 31/1 utk menyiapkan tugasan tersebut. Dan aku perlu siaplan satu File Meja dlm masa seminggu. Siap satu print and then hantar kt supervisor utk di check. Pastu bukak fail meja baru plk..mcmtu lah skop kerja aku utk first month kat sini. Untuk first week aku dah siapkan File Meja Pensyarah, second week aku siapkan File Meja Ketua Jabatan,This week nak siapkan fail meja Timbalan Dekan plk and the last one File Meja Dekan. Hope aku dpt settlekan task ni seperti yg diminta oleh supervisor. 
Kalau nak diikutkan task ni sama macam yg aku pernah belajar dlm Module 7 iaitu Business Management Appreciation masa kat Gems dulu. Time tu group aku handle part Human Resource and kena buat job scope utk semua pekerja kat Starhill Beach Resort Sdn.Bhd. Fail Meja ni pun camtu lah kaedahnya cuma agak detail dgn nak kena buat table, carta alir dan juga senarai semak. 

So far, ok lah first task ni. Aku risau jgk sbnrnya takut dpt kerja2 yg mcm photostat ke menaip ke hantar surat ke maklumlah praktikal mostly macam tu lah. Untuk second month nnt agak2 apalah plk keje aku ekh? 5 months to go...

14 January 2013

STARHILL'S CAMP FIRE...


Habis dah segala cerita module dan Group Live Project...hari kedua terakhir di Suria Cherating Beach Resort air xde. So, terpaksalah kitaorg keluar g mandi kat masjid berdekatan. Sebelah pagi ada Post Mortem utk dinner. Aku dan roomates time tu sibuk duk berkemas beg dan tak turun pn utk Post Mortem. Tapi, tiba2 Tim call aku suruh turun sbb xde org kt dewan. Lagi satu, post mortem tu xkan start selagi org xcukup...Site Management team decide utk start majlis tu setelah semua participants berada di dewan tersebut. Nak tak nak mmg kena turun. Kitaorg yg lambat ni duk line blkg sekali. Wakil dari setiap company tampil ke depan memberikan feedback ttg dinner malam td. Settle part tu, dancing's time. Memasing xpuas lg perform waktu dinner so sambung dkt Post Mortem plk. Post Mortem berakhir waktu tengahari and terus lunch.

Air xde mkn of courselah pakai sudu. Itu ok lah tp bila tiba part nk amik air sembahyang ni yg leceh sikit. Mula2 tu decide nak amik air sembahyang guna air pantai so grk ke pantai. Tapi sampai situ tgk je air tu coz kalau nak amik air sembahyang mmg sure akn basah baju ngn seluar coz ombak kuat. Pastu kitaorg pergi tny kat dapur hotel ada air tak, diaorg ckp xde. Aaarrghhh dh xtau nk cari kt mana lg pastu Ila ajk g kt Site Management Office, jumpa ngn Cik Ain tny lg ada air tak, dia ckp kt sini pun dh xde. Hampa...ok!!!. Bergrk nk naik bilik pastu Cik Ain panggil kat bilik meeting tu ada air sikit so kami amik air sembahyang kt situlah hari tu. Sampai bilik dah dkt kul 4ptg so aku sembahyang Zuhur and then terus tunggu Asar sekali.

Kul 5ptg ada sesi ngn En.Din plk kat Jintan. So, kitaorg grk ke situ and jwb soalan utk growth development spjg program tu. Tp kul 6.15 baru En.Din masuk kelas kitaorg and dgr feedback from us one by one regarding this two months program. Masa suntuk so xblh lah nak kelas lama2...hehe. Habis je kelas terus grk ke Masjid Geliga utk mandi dan sembahyang Maghrib. Selepas tu, pergi mkn kt Kemaman konvoi dgn kereta Ali sekali.

Sampai kt Suria dah dkt jam 9, pastu terus turun ke Dewan utk Pre-Closing.Mujur xsampai lmbt kalau tak mau nk kena bdiri kt pentas utk geng2 yg dtg lmbat. Pre-Closing bermula, kedudukan kami disusun mengikut abjad nama, then ucapan perpisahan dari semua Site Management Team and last sekali nyanyi lagu 'Pertemuan, Perpisahan' sedih!!!. Malam tu jgk kitaorg dpt balik semua kertas Self Learning Assignment and isi evaluate form utk keseluruhan program ni.

Part yg paling ditunggu oleh kami semua mlm tu...................................................CAMP FIRE..................
Ini merupakan aktiviti terakhir kami bersama-sama sebelum closing ceremony keesokkan harinya.
Camp Fire for Starhill...here we go!!! kami bermula pn around 1 pagi dh time tu. Mula2 nk kena cari kayu dulu baru dpt nyalakan api. So, kayunya amik kt tepi2 pantai tu je lah coz kitaorg mmg bkampung kt tepi pantai. Set Fireeeeeeeeeeeeeeee to the rain, yeay!! api dah nyala maka majlis pn bermula.
Makan's time...menu utama Bihun Goreng + Keropok (homemade from Biey), special cake (from Huda) and makanan2 ringan, biskut, coklat dan juga aiskrim. Byk sgt mkanan smpai xtermakan...thanks everyone for make it!!!
Selesai mkn, ada aktiviti plk. Aktiviti pertama kitaorg main Super Spontan. Kami perlu bg satu situasi. Peserta pertama akn buat satu ayat dan akn disambung oleh pserta kedua dan seterusnya. Sape yg xdpt nk sambung dikenakan denda. Dendanya kena buat apa2 gaya yg di request oleh kami semua. It's fun and everyone enjoy the game.
Aktiviti kedua plk, Syafiq lead. Dia punya game kami semua bg satu nickname. Dan kami kena igt dia punya nickname tu. Syafiq akn start dgn satu ayat dan kitaorg kena bg jwpn bdasarkan huruf dpn nama kita.Kalau nickname start dgn huruf  'A' so semua jwpn kena bg dgn huruf 'A' je kalau salah bg huruf lain dikira kalah.
Pastu mana yg nk amik gmbr,bergambar dulu sblm ke aktiviti seterusnya. I love this pics because it shows the bonding between each other. Nothing is Precious but Friendship............

Selepas tu sesi heart to heart. Everyone need to share. Kami berkongsi segala suka duka bersama di Starhill. Memohon maaf juga utk segala silap dan salah. Mana yg terpendam dan juga rasa kurang senang diluahkan di sini. 
Aktiviti seterusnya pula sesi bertukar2 hadiah. Kitaorg akn cabut satu nama, bukak tgk nama sape and then bg hadiah dkt org tu. Pastu org tu akn cabut nama yg lain dan bg hadiah utk yg lain pula dan begitulah seterusnya.
Selesai part tukar2 hadiah ni, kitaorg bukak plk hadiah tu kat situ jgk so masing2 blh tgk hadiah waktu tu jgk.
Last part, buat unity circle and nyanyi lagu 'Kenangan Terindah' ngn 'I Have A Dream' as a closing for our Camp Fire. Jam dah kul 4.30 pagi time tu tp kitaorg rasa puas krn dpt spending time together for a long hour for the last one. Misssssssssssssss u so much friend!!!!

psssttt:- entri paling pjg di blog aku buat masa skrg...hihi. Cover utk 3 cerita tu dlm masa 1hari Post Mortem, Pre-Closing dgn Camp Fire. 

13 January 2013

' I HAVE A DREAM '

video
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything (versi Suhaimi)
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail (versi Huda)

I believe in angels
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a fantasy
To help me through reality (versi Suhaimi)

And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile (versi Huda)
I believe in angels (versi Zuki)
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I'll cross the stream - I have a dream
I have a dream, a song to sing
To help me cope with anything
If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail
I believe in angels (versi Zuki)
Something good in everything I see
I believe in angels
When I know the time is right for me
I'll cross the stream - I have a dream
I'll cross the stream - I have a dream

10 January 2013

SCR07A: CORPORATE DINNER


Dinner's time everyone!!! Final Group Live Project (GLP) for Gems SCR07A. Perasaan bercampur baur happy + sad sama byk je...huhu. Ini merupakan aktiviti terakhir kami sebelum closing ceremony. "Windows To The Corporate World" bertemakan warna hitam dan merah. Dewan dihiasi dengan pancaran lampu yg berwarna-warni diserikan pula dgn belon2 hitam,merah dan putih bergantungan memenuhi sudut dewan. 
MC yang mengendalikan dinner kali ni ialah Jedi dan Sya. Kami di Gems SCR07A juga mengambil kesempatan untuk memberi peluang kpd Ms Shazreen utk memberikan ucapan terakhir serta salam perpisahan kerana ini merupakan batch Gems yg terakhir bersama beliau. Beliau bakal meninggalkan Gems dan menyertai company baru pula. To Ms Shazreen wish u all the best!!!
Untuk dinner ni, satu company dpt 2 meja. So, this is our table, enjoying eating, performance and keep talking to each other. 
Menu makanan pada malam tu ialah 'western'. Semua ada Udang, Ayam, Daging...kambing ok!!. Di samping tu ada nasi goreng, mee goreng, sate, kuih-muih yg pelbagai jenis dan tak lupa jgk ada abc. Menu mmg byk tp since kitaorg perform dulu baru makan so byklah yg dah habis...mmg xpatut....huhu
Performance dimulakan dengan choir team sing Gems Song and follow by other company. The opening performance came from Company 3 which is Tarian Melayu Vs Silat. Kemudian company aku plk singing 'I Have A Dream with a short video. 
Diikuti pula oleh Company 2 with their exciting dancing, Company 1 and 6 also singing like us, Company 4 with the drama and end with choral speaking by Company 7. 
Selesai performance diadakan pula photography session with VIP by each company. 
Company 1, Company 2, Company 3
My company, Company 5
Company 4, Company 6 and Company 7
Continue again with our own photography...snap here snap there... smile and peace for most of the photo. Just enjoy our last memorable moment together
Hey...hey... (versi Lai) the boys love camera too. See their happier face. The value of friendship is there!!!
The dinner's souvenir. Beg juga ada dua warna either hitam or merah. I prefer black bag rather than red and for the mug of course I choose blue as always!!! my favourite colour...hihi... the special souvenir gemstones. 
Lucky draw goes to Company 3,2 and 4. We not lucky that night...sob...sob
Yang ditunggu-tunggu oleh semua orang...best dress for management team goes to Ms Ain while the best dress for company goes to Company Six. Yang direbutkan pada malam itu King and Queen of The Night. For King goes to Hafiz from Company 1 and Queen goes to Ms Raudhah from Company 2. Last but not least appreciation souvenir to Ms.Shazreen. Congrats everyone!!!! The end for the event. 
Buttttttttttttttttttt it came into more crazier when everyone still in the hall and enjoyed singing song to song.
The fun fact was, all management team keep supporting by took part to dance and sing with us too. Everyone  enjoy to the maxxxxx that night. 

I can see a few of us cry during this dinner. The value of friendship is there even for a short time. I do believe that everyone gonna miss this moment!!!

psssttt:- selesai dinner, melepak di tepi pantai bersama Qila, Zuki dan Izwan. No more midnite lepaking with all of you...huhu

My Photo
Affieza
A daughter, a sister & a degree holder in Bachelor of Counseling (Hons.)..above all, a Muslim.. :)
View my complete profile