topbella

20 September 2013

PANGGILAN HAJI 2013

Musim haji tiba lagi...saban tahun berjuta umat manusia diberi peluang dan kesempatan untuk menyempurnakan rukun Islam yang kelima. 
17 September 2013 akan menjadi satu lagi tarikh nostalgik untuk kedua ibubapa saya kerana telah terpilih untuk menyempurnakan ibadat haji...Alhamdulillah dipanjat kesyukuran ke hadrat Allah kerana memberi peluang tersebut kepada kedua ibubapa saya. Mula mendaftar dengan Tabung Haji pada tahun 2007, mengerjakan umrah pada tahun 2010 dan beberapa hari lepas telah selamat berangkat untuk menunaikan fardu haji pula. Tidak perlu menunggu lama, percaturan Allah itu memang yang terbaik.
Proses mendaftar untuk para jemaah haji telah bermula sekitar jam 12 tengahari di Kompleks Tabung Haji Gong Badak. Semasa proses pendaftaran para jemaah diberi beg sandang kecil serta pelekat nama untuk dilekatkan pada pemegang beg masing2. Jam 1 tengahari pula proses check in untuk luggage para jemaah dan kemudiannya mereka bersolat jamak disurau yang dibuat khas disekitar kompleks tersebut. 
Bagi ahli keluarga para jemaah haji yang datang pula, disediakan tempat duduk beserta kanopi sepanjang proses menunggu tersebut. Even kanopi dah banyak tapi still tidak mencukupi untuk menampung bilangan ahli keluarga yang terlalu ramai. Terpaksalah duduk di merata-rata ruang yg kosong. Jemaah haji ada yg seorang or ada yang 2orang tp pengiring mereka berpuluh2 orang so camne nak muat kan??? Huhu..Ahli keluarga saya pun dah 20++++ datang menghantar.
Jam 2.10 petang para jemaah haji telah dipanggil masuk ke kompleks Tabung Haji utk urusan Check-In dan bermulalah episod sebak+sedih+sayu ketika bersalam-salaman. It's natural feeling. Selepas itu, kami semua diarahkan pulang dan tidak boleh berjumpa lagi dengan para jemaah. Mereka masuk untuk mendengar taklimat sebelum menunggu bas yang akan membawa mereka ke balai berlepas di lapangan terbang.

Tepat jam 6 suku petang Ma dan Abah berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu dan selamat mendarat di Lapangan Terbang Madinah pada jam 3 pagi waktu Malaysia. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 9jam. Kami disini mendoakan agar segala urusan Ma dan Abah dipermudahkan sepanjang berada disana dan berjaya membawa pulang haji yang mabrur...AMIN

5 comments:

wakgelas said...

alhamdulillahh, muger2 ma abah mendapat haji yg mabrur..,amen ya robbal alaminnn

transformed housewife said...

Semoga Ma & Abah Fieza selamat menjlnkan ibadah haji.

Affieza said...

@Wak Gelas & K.Nur: thanks for the doa

QA's ~ mamapapa said...

semoga keduanya mendapat haji yg mabrur,amin :)

Affieza said...

@QA's mamapapa: terima kasih atas doanya...AMIN

My Photo
Affieza
A daughter, a sister & a degree holder in Bachelor of Counseling (Hons.)..above all, a Muslim.. :)
View my complete profile