topbella

02 January 2013

MODULE 7: B.M.A


Habis CSR, ahadnya Off Day. Isnin bermulalah module baru pula iaitu Business Management Appreciation (B.M.A). Ini merupakan module terakhir di dalam company dan untuk module terakhir nanti kitaorg semua akan berpecah.
Kelas bermula dengan pembahagian group. Pembahagian group kali ni agak berbeza dengan yg sebelum2 ni. Learning Facilitator menyuruh kami semua utk mencadangkan beberapa nama untuk dilantik sebagail Leader. Kemudian kami perlu vote utk yg kami rasakan layak menjadi leader. Yang tertinggi utk voting tu Zul diikuti oleh Huda, Jiha dan Qila. Tapi disebabkan si Zul ni tersekat kat dalam toilet lama sgt pastu kitaorg decide utk pilih yg tertinggi seterusnya iaitu Zuki. 
So, leader dah ada 4 org mewakili 4 group. Now it's time for leader plk utk pilih ahli2nya. Aku kat belakang ngn Qila and Daya dah duk sekali time tu coz mmg bajet nak duk satu group. Bila sesi pemilihan start lain pula jadinya coz leader hanya boleh pilih sorg je ahli dlm satu masa. Aku dipilih sbg ahli pertama utk ke group Zuki so mmg xdptlah nak sama2 lg...huhu..it's ok thanks Zuki for choose me as one of your team member. 

Masuk team Zuki, dia tanya aku plk nk amik sape lg join group ni. Aku ckp larr amik Biey ngn Ajue. Ok next round pilih Biey dulu. Pastu third round nak amik Ajue terlepas plk coz Qila dah amik dulu. So, Zuki pilih Ali and last round Milla. Selesai utk pembahagian group. 

Dapat buku, maka bermulalah kelas utk module yg ketujuh ni. Dalam module ni, kami diajar utk membuat business planning dan fokus utama adalah kepada company kami iaitu Starhill Beach Resort. Kami perlu merancang dari awal penubuhan company ini sehingga ke peringkat seterusnya meliputi service yg bakal company kami tawarkan, gaji pekerja2 serta job scope setiap daripada kami. 

Kami telah dipecahkan kpd 4 department yg terdiri daripada Human Resource, Marketing, Operation dan juga Financial Department. Utk group aku kitorg pilih utk handle bahagian Human Resource. So, tugas kitaorg adalah utk membuat job description dgn gaji yg akn dibayar utk setiap pekerja. 

Utk group kecil kami yg 5org tu pula, kitaorg juga kena setup business. Kami memilih utk membuat bisnes makanan. Maka, terhasil lah Bunga Kantan Restaurant yg menjual makanan berasaskan bunga kantan. Utk restaurant ni Biey yg jd Manager. 

Manakala utk Self Learning Assignment pula, kami diminta utk membuat research ttg satu company. Dari awal penubuhannya sehingga sekarang. Aku pilih Bank Islam. Utk aktiviti book summary pula, ktorg kena present by group. Dalam byk2 kelas, kelas ni lah paling aku suka sbb xperlu nk buat byk presentation...hehe
 - With our Learning Facilitator for B.M.A module, Mr.Roslan - 

Habis je kelas ni, maka berakhirlah kelas di dalam company. So sad!!! Kemudian kami semua dipecahkan kepada group secara keseluruhan utk module yg terakhir keesokkan harinya. 

4 comments:

Wak Gelas™ said...

aisehh, pnyela posing bergambar tuu tp nape gambornye X sharp.. uHHHUu

maya amir said...

aahlah kan..kalau byk presentation pun saya tak suke..hehehe.. tapi sebenarnye bagus jugak aktiviti2 macam ni, kasik minda berjalan..hehehe

Anonymous said...

Exploring for Upper Experience [URL=http://www.nfoutletonline.net/#1062]north face outlet online[/URL] on sale? A number of folks throughout the globe are exploring for these jackets. Persons glimpse for great bargains and also rates for this merchandise this is exactly why I wrote this post to see people about getting generally very good offers.[URL=http://www.nfoutletonline.net/#1014]north face outlet locations[/URL] you picture being outside over the winter months day with no hat on? You might be just standing up exterior and you have no place to go.

Affieza said...

@Wak Gelas: gambar from handphone je ni...kitaorg xde kamera yg canggih2 mcm wak punya tu...huhu

@K.Maya: ada jgk mcm saya rupanya...hehe...aktiviti kt sini semua nak minda berjalan kak...hehe

My Photo
Affieza
A daughter, a sister & a degree holder in Bachelor of Counseling (Hons.)..above all, a Muslim.. :)
View my complete profile